2 I 2017

Najnowszy numer Biuletynu informacyjnego Podlaskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa o jednej z naszych realizacji!

Podziel się:

"Zdecydowaliśmy się na wykonawcę – firmę

WPW Invest z Łodzi i się nie zawiedliśmy."

   
biuletyn-okladka Tytuł: Nowe wejście, Podtytuł: Rozbudowa o nowoczesne i atrakcyjne przestrzenie zakupowe, a przede wszystkim uporządkowanie funkcjonalne wejść. Inwestycja wykreuje nowy wizerunek „Galerii Zielone Wzgórze” w Białymstoku. Treść artykułu: Rozbudowa Centrum prowadzona jest w ramach zmian centrów w całej Polsce. – Zadanie nie było łatwe, podjęliśmy się bowiem przygotowania i realizacji tematu w niespełna trzy miesiące, począwszy od organizacji przetargu, zebrania ofert, wyłonienia wykonawcy i przekazania obiektu najemcy w celu rozpoczęcia prac wykończeniowych – mówi Piotr Szaciło, kierownik projektu. Przebudowa realizowana jest w dwóch fazach. Pierwsza, zakończona na początku września, to budowa nowego wejścia od strony ulic Wrocławskiej i Zielonogórskiej. Autorem pierwotnego projektu obiektu jest arch. Aleksander Bielski z firmy AB Architects z Białegostoku. Natomiast przebudowa prowadzona jest w oparciu o projekt arch. Piotra Kowalczyka z firmy Studio Quadra z Warszawy. – Zaproponowaliśmy formę zawieszonego na masztach dachu. Pod nim wachlarzowe, zapraszające schody, rozświetlone witryny sklepowe, placyk wejściowy, nakierowujące chodniki i zieleń. Stworzymy widoczną i łatwo identyfikowalną wizytówkę miejsca oraz nową dominantę w przestrzeni – opowiada Piotr Kowalczyk. Drugi etap, który ma być gotowy do 10 grudnia, to powiększenie powierzchni handlowo-usługowej poprzez nadbudowę na tarasie od strony ronda na ul. Słonecznikowej. Zaprojektowano tu rodzaj ma- łego skweru miejskiego z zielenią, schodami ruchomymi oraz windą dla osób niepełnosprawnych. – Modernizujemy budynek sprzed dziesięciu lat – kontynuuje Piotr Szaciło. – Wyzwaniem są kwestie bezpieczeństwa pożarowego i ewakuacji, instalacje DSO, SAP wymagają gruntownej przebudowy. Dużym wsparciem jest dział techniczny Carrefour, dział koordynacji oraz zespół INI sprawdzający zgodność projektowanych założeń z projektem archiwalnym. Obiekt jest o tyle ciekawy, że w parkingu podziemnym przewidziano instalację oddymiania w systemie wentylacji strumieniowej. Zdecydowaliśmy się na wykonawcę – firmę WPW Invest z Łodzi i się nie zawiedliśmy. Świadomość wspólnego celu jest w przypadku realizacji niezbędna, decyzje podejmowane są szybko i sprawnie, problemy rozwiązywane wspólnie na naradach koordynacyjnych.